Ihanainen

Päivän trampoliini.

perjantaina, huhtikuuta 09, 2004

Kommunikaatio-ongelmia

Ihanainen on pohtinut anteeksipyynnön ja pahoittelun merkityksen inflaatiota nyky-yhteiskunnassa. Nykyään virheiden myöntäminen katsotaan heikkoutena, joka on suora hyökkäyskutsu. Mikäli loukkaaja myöntää virheensä tai pyytää sitä anteeksi, kostonhimo herää ja veren haju saa uhrin muuttumaan raatelijaksi. Kynnettömäksi ehkä, mutta raatelijaksi. Keskustelu tavallisessa pääkaupunkiseutulaisessa dinkkiperheessä:

N: (itkuisena) ”Mä en vaan tajua miksi sun pitää aina loukata mua noin.”
M: (toteavana)”No tottahan mä vaan puhuin. Sun äitis on välillä kamala ihminen.”
N: (niiskuttaen)”Ei sulla oo mitään oikeutta haukkua mun äitiä!”
M: (matalasti mumisten) ”No ei varmaan joo. Anteeks. Enhän mä sua tarkottanut loukata.”
N: (hysteerisenä)”No mut loukkasit kuitenkin! Ikäänkuin sä olisit yhtään parempi ihminen!”
M: (ihmeissään) ”Mähän pyysin jo anteeksi? Enhän mä parempi yrittänyt olla, mä vaan sanoin mitä mieltä mä olin. Älä itke, mä rakastan sua.”
N: (itkuraivarissa) ”Muttet tykkää mun äidistä!”
M: (huokaa) ”Mitä väliä jos mä kerran rakastan sua?”
N: (raivoissaan) ”Niinku sä sanoit rakastavas joskus entistä tyttöystävääskin, jonka jätit mun takia! Mistä mä tiedän ettet sä joku päivä jätä muakin! Häh? Sano!”
M: (turhautuneena) ”Siis mitä helvettiä sä nyt selität? Mä katson nyt lätkää, jooko?”
N: (juoksee ovet paukkuen ulos asunnosta) ”Fine! Jos et kerran rakasta niin ei vittu sitten!”

Tehtävän ratkaisu: Äidillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa. Hovimestari oli murhaaja.

maanantaina, huhtikuuta 05, 2004

Bittijäljissäsi on helppo juosta perässä

Tietoturva alkaa olla harvojen herkkuja myös blogien ihmeellisessä maailmassa. Ihanainen tekee nyt sarjan paljastuksia, jotka tekevät omasta statistiikan seuraamisesta hankalaa ja laittaa itsensä riskiryhmään. Ihanainen toivoo, että näiden paljastusten seurauksena esiteltyjä tekniikoita ei käytetä Ihanaista vastaan. Vastaavasti Ihanainen ei aio luovuttaa käsiinsä saamiaan tietoja kolmansille osapuolille. Blogimaailmassakin tulee olla herrasmies/naissopimus kirjoittajien henkilötiedoista.

Kaikki meistä tietävät, että internettiin jää jälki kaikesta mitä teemme. Jälkien laajuus yllättää kuitenkin useimmat meistä. Vielä pari viikkoa sitten kuka tahansa olisi voinut surffata tämänkin blogin kommenttiosaston rss-feedistä kaikkien kommentoineiden ip-osoitteet, myös Ihanaisen. Kiitos Jannen, näin ei enää voi tapahtua. Haloscan on poistanut ip-osoitteet feedistä. Janne käsittelee tietoturvaa erinomaisessa postauksessaan. Suosittelen lukemista, mikäli haluatte välttyä ikäviltä sattumuksilta jatkossa.

Tämän lisäksi muutama aukko tietoturvissa tiedoksenne:

Mikäli klikkaatte linkkien kautta Päivän Pamauksessanne blogeja lukemaan, jää statistiikkaan tulolinkiksenne käyttäjätunnuksenne paljastava merkintä, jota kautta pääsee suoraan henkilökohtaiseen päivän pamaukseenne. Älkää tulko sitä kautta blogeihin, ellette halua pitäjän tietoon mitä pamauksestanne löytyy ja kuka sen takana on.

Sama ongelma löytyy huippuryhmän blogienkin statistiikkatarjoajalta, eli toisen blogin pitäjän käydessä katsomassa omaa statistiikkaansa ja sieltä klikatessaan blogini linkkiä, minun statistiikkaani tulee linkki jota kautta pääsen esimerkiksi Henryn statistiikkaa kurkistelemaan ja näkemään käyttäjätunnuksen, eli kirjaudun linkin kautta suoraan sisään ilman salasanaa. Ilkeä ihminen saisi aikaan ikävää tuhoa toisen henkilökohtaisilla sivuilla. Onneksi Ihanainen ei ole ilkeä.

Luulitteko, että Hotmail ja Yahoo ovat turvallisia anonyymejä viestinlähetyspaikkoja? Väärin, sillä parilla hiirenklikkauksella viestistä saa jälleen kerran selville ip-osoitteenne. Tämä ei haittaa ketään, joka käyttää nettikahvilaa tai modeemia, mutta muille se on hieman ikävämpi juttu. Sitä, kuinka se onnistuu en aio kertoa. Tieto sen olemassaolosta riittää ja kiinnostuneimmat löytävät sen kyllä netistä.

Miksi ip-osoitteella olisi väliä? Ip-osoitteen pystyy jäljittämään tätä nykyä kotikatuun asti ihan vain internetissä surffaten. Perusstatiskiikkakin tarjoaa kotikaupungin ja muuta mukavaa informaatiota, mutta koska maailma on täynnä hulluja, suojatkaa ip-osoitteitanne. Suurimman ongelman tämä muodostaa niille, jotka pitävät useampia blogeja. Ristiinviittaus on ip-osoitteiden kanssa liiankin helppoa.

Ihanainen mietti pitkään laittaako mitään tästä aiheesta, sillä samalla kun jakaa tietoa, altistuu sen väärinkäytölle. Ihanainen kuitenkin katsoo, että on tärkeämpää tuoda nämä asiat julkiseen valoon, kuin pihdata niitä ja antaa ihmisten tehdä perustavanlaatuisia virheitä ja siten vaarantaa tietoturvansa.